Wo2Slachtoffers.nl

Knöps, Leendert Cornelis

Geboortedatum:
11 januari 1912 (Melissant)
Overlijdensdatum:
19 februari 1945 (Dortmund (Duitsland))

Biografie

Woonde in Dirksland. Volgens de slachtofferlijst in het boek 'Blijvend Gedenken' woonde Knöps in Dirksland. De overlijdensakte is evenwel in Sommelsdijk opgemaakt. Zoon van Hugo Knöps (12 juni 1890 Dirksland) en Willempje Dubbeld (21 maart 1893 Sommelsdijk - 9 april 1935 Dirksland). In de geboorteakte van vader Hugo is op 13 januari 1937 de aantekening toegevoegd dat volgens een beschikking van de Rotterdamse rechtbank van 26 oktober 1936 de achternaam van diens vader Leendert - dus de grootvader van het slachtoffer - moest worden gelezen als Knöps. In de akte stond tot dan toe Knops. Ongehuwd. Landarbeider. Op 20 en 21 december 1944 vond een grote razzia op Goeree-Overflakkee plaats. Onder anderen de broers Arend, Hugo, Jaap en Leen Knöps behoorden tot de slachtoffers die voor de arbeidsinzet naar Duitsland werden afgevoerd. Bijna zestig Flakkeeënaars, onder wie de broers, kwamen in een gevangenenkamp in Dortmund terecht. Zij moesten voor de Duitse spoorwegen werken. Degenen die zich ziek voelden, dienden bij het appèl apart te gaan staan. Leen(dert) Knöps, die met maagproblemen kampte, deed dat op 12 februari 1945. Hij gaf aan dat hij 'krank' was. 'Krank im Kopf', brieste de Duitse wacht en trapte hem zo hard dat hij terugrolde naar de groep waarin hij had gestaan. Nadat hij overeind was gekomen, reageerde hij dat hij wel degelijk ziek was. Hij meldde dat hij op het bedrijfsambt zou vertellen wat er was gebeurd. Dat was voor de wacht reden om assistentie te vragen. Collega's kwamen aanlopen. Knöps werd het wachtlokaal binnengeslagen en daar vreselijk afgeranseld. Toen de mannen naar het werk afmarcheerden, bleven zijn drie broers achter. Zij moesten hem naar bed dragen en bleven de hele dag bij hem. 's Nachts bezweek hij omstreeks een uur aan zijn zware verwondingen. 'Hij was letterlijk doodgeslagen', constateerde David Hoogzand in 'Blijvend Gedenken'.

Een paar dagen later is Leendert Knöps begraven. Later werd hij op het Nederlands ereveld in Düsseldorf-Oberbilk herbegraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
David Hoogzand, Blijvend Gedenken op Goeree-Overflakkee, 2e herziene editie, Vroegindeweij, Middelharnis, juni 1993, pag. 159; site wiewaswie (waaronder overlijdensakte 40/1950 gemeente Sommelsdijk); Oorlogsgravenstichting.