Wo2Slachtoffers.nl

Keij, Johannes

Geboortedatum:
29 januari 1926 (Tricht, Nederland)
Overlijdensdatum:
13 februari 1945 (Utrecht, Nederland)

Biografie

Woonde in Zuilen, Johan Uitenbogaertstraat 22. Zoon van Commerinus Keij (samen met echtgenote manufacturier in Geldermalsen, later schilder bij Werkspoor in Utrecht, 27 december 1894 Tricht - 7 mei 1952 Zuilen) en Christina Adriana Verbeek (11 februari 1898 Haarlemmermeer - 18 april 1978). Het echtpaar had drie kinderen, Herman Jacob, Johannes en Jan Wijnand. Het huwelijk is op 23 april 1949 door echtscheiding ontbonden. Ongehuwd. Tandtechnicus. Geen kerk. Omdat hij niet voor de Duitsers wilde werken, dook Jopie, zoals zijn roepnaam luidde, onder bij een oom in de Haarlemmermeerpolder. Om zijn moeder op haar verjaardag te verrassen liep hij op 11 februari 1945 vanuit de Haarlemmermeer naar Zuilen. Bij haar wilde hij drie dagen logeren. Op 13 februari 1945 vroeg een buurjongen, of hij en zijn broer Jan Wijnand mee wilden om langs de nabijgelegen spoorbaan naar kolenresten te zoeken. Een Duitse militair, die daar toevallig patrouilleerde, zag dat de jongelui het plotseling op een lopen zetten. Een sommatie om te stoppen werd in de wind geslagen. De soldaat schoot en trof Johannes in zijn rug. Nog bij kennis vroeg hij Jan Wijnand zijn moeder te waarschuwen voor hulp. Ongeveer een uur heeft hij op de koude grond gelegen, voordat hij naar een winkelpand in de buurt werd gebracht. Het duurde toen nog enkele uren, voordat een bestelbus hem naar het ziekenhuis bracht. In het bijzijn van zijn ouders overleed hij daar 's avonds aan het opgelopen letsel. Op een van de gedenkstenen van het oorlogsherdenkingsmonument in Fort de Bilt staat zijn naam bij degenen die in het fort zijn gefusilleerd (1).
(1)Overwater schrijft in 1997 over Johannes Keij: 'Gefusilleerd 13 februari 1945 in Fort de Bilt, ook vermeld als gefusilleerd te Utrecht, rangeerterrein Hercules.'

Begraven op de Derde Algemene Begraafplaats Tolsteeg te Utrecht, vak 37, nummer 28.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Site Oorlogsslachtoffers Geldermalsen (oorlogsslachtoffersgemeentegeldermalsen.nl); A.M. Overwater, De gevallenen in de forten van Utrecht 1942-1945; Oorlogsgravenstichting; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl, waaronder overlijdensakten 60/1945 gemeente Zuilen en 635/1945 gemeente Utrecht; site zoekakten.nl (familysearch.com).