Wo2Slachtoffers.nl

Roozen, Willem

Geboortedatum:
28 februari 1920 (Weltevreden (N.I.))
Overlijdensdatum:
6 mei 1945 (Haarlem)

Biografie

Woonde in Amsterdam, maar verbleef tijdelijk bij zijn aanstaande schoonouders en verloofde Aty Plomp op het adres Zandvoortselaan 165 in Heemstede. Zoon van Johannes Roozen en Nelia Evertsen. Ongehuwd. Machinist. Samen met de negenjarige jongen Gerard Visser (1*) werd hij op zondagmiddag 6 mei 1945 in Haarlem door een lid van de Duitse Wehrmacht doodgeschoten. Hij overleed na een bloeding. Volgens het dagrapport van de Haarlemse politie was de aanleiding voor de schietpartij in de Grote Houtstraat 'het werpen van voetzoekers (rotjes, vuurwerk) op de weermachtwagens'. Zie ook Visser, Gerardus Adrianus.
(1*) Gerardus Adrianus Visser (11 augustus 1935 Haarlem).

Oorspronkelijk is Roozen begraven op de Algemene Begraafplaats in Heemstede. Later werd hij overgebracht naar het Nationale Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak A, grafnummer 603.


Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Annabella Meddens-van Borselen, Dubbel drama tijdens de bezetting, in: NHA nieuws, Noord-Hollands Archief, mei 2014, nummer 2, pag. 16-19; Hans Krol, Oorlogsslachtoffers Heemstede + bevrijdingsmonumenten Zuid-Kennemerland, site ilibrariana.wordpress.com; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (overlijdensakte A 1472/1945 gemeente Haarlem); Stadsarchief Amsterdam.