Wo2Slachtoffers.nl

Eng, van der, Henricus Joannes

Geboortedatum:
16 oktober 1915 (Uitgeest)
Overlijdensdatum:
3 juli 1943 (Oberhausen (Duitsland))

Biografie

Over de datum van overlijden bestaat geen eensgezindheid. De Oorlogsgravenstichting meldt 3 juni 1943, maar de site Oorlogsslachtoffers IJmond en het boek 'Uitgeest 1940-1945' noemen 3 juli 1943. Ook een van de oorlogsmonumenten in Uitgeest geeft die datum (1*). Woonde in Uitgeest. Zoon van Gerrit van der Eng (houtdraaier/gereedschapsstelenmaker/fabrieksarbeider, 18 april 1884 Uitgeest - 13 maart 1953 Koog aan de Zaan) en Wilhelmina Johanna Theodora Möring (1 december 1889 Amsterdam - 9 augustus 1944 Uitgeest). Huwde volgens familiesite Damm – Lansdaal op 18 maart 1843 in Alkmaar met G. Vormer. Schilder. Van der Eng was in Düsseldorf te werk gesteld. Hij kwam met verlof naar Nederland om te trouwen. Omdat hij bij het werk veel moest staan, had hij last van spataderen gekregen. De dokter schreef hem daarom rust voor. Zijn ziekmelding bereikte Düsseldorf echter niet. Op grond van ongeoorloofde afwezigheid op het werk werd hij gearresteerd. Via de gevangenis in Haarlem belandde hij in een strafkamp. Een aantal weken nadat het huwelijk was gesloten, ontving zijn echtgenote zijn trouwring met het bericht dat hij aan tuberculose was overleden. Volgens Van Tongeren was de werkelijke oorzaak van zijn dood evenwel dat hij geen onrecht kon zien. Hij was een medegevangene, die op een vreselijke manier werd geslagen, te hulp geschoten. Daarop was hij zelf 'doodgeknuppeld'. De naam van Henk van der Eng staat vermeld op de gedenkplaat in het gemeentehuis van Uitgeest.
(1*) Op de site wiewaswie.nl is tot 15 januari 2016 (nog) geen melding gemaakt van het overlijden van Henricus Joannes van der Eng.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Co van Tongeren jr. met medewerking A.E.M. van Goethem en F. van Meurs-Niesten, Uitgeest 1940-1945. Het had wél gevolgen, uitgave Van Tongeren, 1985; site Oorlogsslachtoffers IJmond; Oorlogsgravenstichting; genealogieonline.nl (Damm - Lansdaal genealogie); site wiewaswie.nl; site 4en5mei.nl.