Wo2Slachtoffers.nl

Kok, Jacobus Cornelis

Geboortedatum:
29 november 1897 (Leimuiden)
Overlijdensdatum:
4 oktober 1943 (Alphen aan den Rijn)

Biografie

Alphen aan den Rijn. Zoon van Jacobus Johannes Kok (7 mei 1856 Ter Aar Ė 8 maart 1932 Leimuiden) en Anna Maria Daalman (Zijpe - 13 september 1921 op 58-jarige leeftijd in Leimuiden). Huwde op 28 april 1921 in Leimuiden met Jozefina Anna Zoet. Kok is door een lid van de Feldgendarmerie doodgeschoten. Op de avond van 3 november 1943 kwam zijn dochter Anna met enige soldaten van de Feldgendarmerie kledingstukken uit de ouderlijke woning ophalen. Eerder had de familie Kok geweigerd kleding aan dochterlief af te geven. De militairen schoven haar moeder opzij. Haar vijftienjarig zusje maakte zich hierover zo kwaad dat zij een van de militairen een klap in het gezicht gaf. Die sloeg op zijn beurt het meisje. Toen vader Kok op het lawaai afkwam, loste een van de soldaten het fatale schot. Hij zou een broodmes in de hand hebben gehad, schreef de Leidsche Courant in het verslag van de strafzitting, waarin Anna M. Kok zich voor het Leidsch Tribunaal moest verantwoorden. Op de zitting zei ze dat ze het zich erg had aangetrokken dat haar vader op zo'n tragische wijze was omgekomen. 'Ik heb daar veel verdriet van en verwijt het mij zelf nog dagelijks, dat ik deze menschen naar mijn huis heb gestuurd. Ik heb nog geroepen 'niet schieten, niet schieten', maar toen was het al gebeurd.' (1*)
(1*) Dochter Kok werd onder meer beticht van 'vriendschappelijken omgang met Duitschers'. Met een van was zij getrouwd. Van hem had zij een kind. Verder was haar ten laste gelegd dat zij vrijwillig in Duitsland bij particulieren en later op het kantoor van een scheepswerf en in BelgiŽ in een Rode Kruishospital was gaan werken. Het Leidsche Tribunaal legde haar internering tot 1 mei 1947 op.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 171/1943 gemeente Alpen aan den Rijn); genealogieonline.nl (stamboom Meijer De Kwakel); Leidsch Tribunaal belicht oorlogswee..., Leidsche Courant, 9 oktober 1946; uitspraak Leidsch Tribunaal, Leidsche Courant, 22 oktober 1946; Interneering in plaats van onder-toezicht-stelling, Leidsche Courant, 27 november 1946.