Wo2Slachtoffers.nl

Elten, van, Gijsbertus Leonardus

Geboortedatum:
1 maart 1929 ('s-Hertogenbosch)
Overlijdensdatum:
25 oktober 1944 ('s-Hertogenbosch)

Biografie

Woonde in 's-Hertogenbosch. Tweelingszoon van sigarenmaker Petrus Theodorus - Piet - van Elten (4 augustus 1892 's-Hertogenbosch) en naaister Constantina Cornelia Cor Boelens (15 februari 1897 's-Hertogenbosch). Van de tweeling was Gijs de oudste, broer Jan volgde tien minuten later. Leerling-typograaf. Tijdens de geallieerde aanval op Den Bosch werd Gijs van Elten op dinsdagmiddag 24 oktober 1944 vanuit de toren van meelfabriek Meneba door een schot van een Duitse scherpschutter in het achterhoofd getroffen. Hij was bezig met het versterken van een schuilkelder bij het tunneltje dat onder de Vaaltweg ligt en naar het Werfpad leidt. Samen met drie andere gewonden is hij in het fraterhuis in de Soniusstraat nog door een Engelse arts behandeld, maar die kon hem niet meer helpen, omdat hij te ernstig gewond was. Hij stierf die nacht thuis.

In eerste instantie werd hij in een noodgraf begraven. In januari 1945 is hij herbegraven. De Oorlogsgravenstichting zorgde er in 1969 voor dat Bossche gesneuvelden een laatste rustplaats kregen op het Erehof van Begraafplaats Orthen in Den Bosch, grafnummer 17.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Ine Hendriks-van Elten (dochter tweelingbroer Jan), Met de vrijheid in zicht doodgeschoten, juni 2013/Oorlogsgravenstichting; Erfgoed 's-Hertogenbosch, site denboschpubliek.hosting.deventit.net (waaronder overlijdensakte 852/1944 gemeente 's-Hertogenbosch).