Wo2Slachtoffers.nl

Bos, Hermanus Henderikus

Geboortedatum:
13 april 1917 (Schoonebeek)
Overlijdensdatum:
5 september 1944 (Schoonebeekerveld, gemeente Schoonebeek)

Biografie

Woonde in Schoonebeek. Zoon van landbouwer/arbeider Harmanus Bos (27 februari 1867 Coevorden 23 oktober 1953 Schoonebeek) en Anna Adelheid Menke (10 mei 1882 Hebelermeer, Dld. 11 mei 1929 Schoonebeek). Veenarbeider. Rooms-Katholiek. In de nacht van 4 op 5 september 1944 zijn Bos en zijn toekomstige zwager Johannes Peters (1*) in Schoonebeekerveld (2*) om het leven gebracht tijdens een razzia van de Arbeits Kontroll Dienst (AKD). De dood van de slachtoffers is in twee verschillende gemeenten aangegeven. Veenarbeider Berend Mensen meldde op 6 september 1944 bij de burgerlijke stand van de gemeente Schoonebeek dat Bos de voorgaande dag om een uur 's nachts in deze gemeente was gestorven. Arbeider Johan Herman Albers gaf eveneens op 6 september 1944 bij buurgemeente Emmen aan dat Peters diezelfde nacht om twee uur op Emmens grondgebied was overleden. De namen van beide verzetslieden staan vermeld op het herdenkingsmonument aan de Europaweg in Schoonebeek. (1*) Johannes Johan Peters (20 juli 1919 Schoonebeek).
(2*) Schoonebeekerveld was de naam van een buurtschap. In 1954 gingen Schoonebeekerveld en een andere buurtschap samen verder onder de dorpsnaam Weiteveen. Volgens Wikipedia ontstonden door ontginning van het Amsterdamsche Veld en het Schoonebeekerveld twee nederzettingen: een oostelijke buurtschap, waar hoofdzakelijk katholieken uit het Duitse grensgebied woonden en een westelijke, waar vooral protestanten uit Schoonebeek en andere Drentse dorpen woonachtig waren. Tot 1998 behoorde Weiteveen tot de gemeente Schoonebeek. Sindsdien maakt het deel uit van de gemeente Emmen.

Bos en Peters liggen begraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats O.L.V. Koningin van de Vrede in Weiteveen. Op 9 september 1944 werden zij in een gezamenlijk graf ter aarde besteld.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 36/1953 gemeente Schoonebeek); site genealogieonline.nl (Peters stamboom); diverse rechtbankverslagen. Archief Jack Kooistra. Oorlogsgravenstichting. De heer Jan Overduin, Roden.