Wo2Slachtoffers.nl

Veld, op het, Hubertus Antonius

Geboortedatum:
2 maart 1917 (Echt)
Overlijdensdatum:
11 oktober 1944 (Vlodorp)

Biografie

Woonde in Echterbosch (1*), De Prinsebaan 9. Zoon van arbeider Mathias op het Veld (20 maart 1880 Echt 15 oktober 1958 Roermond) en dienstbode Maria Hubertina Heugers (16 juli 1885 Maria Hoop, gemeente Echt 4 februari 1971 Sittard). In mei 1945 zou hij met Anna Geerdings trouwen. Zij is later met een broer van Teun, Lei op het Veld, in het huwelijk getreden. In Sint Joost was het vee gevorderd. Sommige mensen maakten van de nachtelijke uurtjes gebruik om hun dieren weer terug te halen. De Duitsers hadden 's morgens direct in de gaten dat er vee verdwenen was. Ze gingen op zoek naar die beesten en hielden meteen een razzia. Op die dag 11 oktober 1944 hadden Teuns ouders hem naar het 'schepenkerkhof' in Maasbracht gestuurd. Daar waren alle schepen met springladingen tot zinken gebracht. In een van die vaartuigen zat een lading zout. Met een kussensloop met zout op de rug kwam Teun aangefietst. Hij werd ook gegrepen. Tevergeefs probeerde hij zich er met allerlei argumenten onderuit te praten. De opgepakte mannen moesten het vee naar Vlodorp drijven. Daar hield de stoet halt. Op zeker moment dacht Op het Veld te kunnen profiteren van onoplettendheid van de Duitsers en ging hij er op zijn fiets vandoor. De hoogbejaarde Mart Smeet heeft gezien en gehoord, wat er toen is gebeurd: 'Twee Duitse soldaten zagen Teun langs fietsen en hij hoorde dat de ene soldaat zei zal ik hem neerschieten, waarop zijn compagnon antwoordde dat lukt je toch niet. Het werd in enkele seconden een luguber spel waarbij de eerste opmerkte dat zul je wel zien, hij legde zijn karabijn op een weipaal en er klonken enkele schoten en de fietser viel van zijn fiets en volgens mij dachten de soldaten dat hij dekking zocht, maar zij ontdekten al vlug dat hij dood was.'
(1) Echterbosch was een buurtschap en is inmiddels een wijk in de gemeente Echt-Susteren. De huidige wijk Echterbosch omvat ook de voormalige buurtschappen Diergaarde en Maria Hoop.
Later is het stoffelijk overschot van Op het Veld met paard en kar naar Maria Hoop gebracht en op de plaatselijke begraafplaats ter aarde besteld. Het graf is inmiddels geruimd. De grafsteen bevindt zich in de tuin van Tjeu op het Veld, een zoon van Teuns oudste broer Graad.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
P. Aben/R. Rutten, Het dramatische oorlogsverhaal van Teun van Tieske op het Veld van Echterbosch, die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats aanwezig was en door Duitse soldaten op 11 oktober 1944 in Vlodorp doodgeschoten werd, site pejjerlandj; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 9/1944 gemeente Vlodorp en 137/1944 gemeente 1945); site online-familieberichten. Archief Jack Kooistra.