Wo2Slachtoffers.nl

Beentjes, Petrus Johannes

Geboortedatum:
30 september 1906 (Velsen)
Overlijdensdatum:
1 maart 1941 (Beverwijk)

Biografie

Woonde in Velsen. Zoon (tiende van elf kinderen) van tuinier Petrus Beentjes (27 september 1865 Velsen - 23 maart 1924 Velsen) en Helena Witteman (6 augustus 1872 Velsen – 7 februari 1947 Beverwijk). Gehuwd op 9 augustus 1934 met Cornelia Alida Berkhout (28 september 1908 Uitgeest – 9 september 1971 Uitgeest). Het echtpaar had zes kinderen. Caféhouder (exploitant café Centraal in Velsen-Noord). Rooms-Katholiek. Piet Beentjes is op zaterdag 1 maart 1941 in zijn café doodgeschoten. Zoon Cor vertelde dat zijn moeder op vrijdag 28 februari 1941 tussen half negen en negen uur 's avonds een schot in het café hoorde. Kort daarna kwam haar man strompelend de woonkamer binnen. Hij was in zijn keel geschoten en kon niet meer praten. Op dat moment was er maar één bezoeker in de horecagelegenheid, een Duitse of een Oostenrijkse soldaat. Volgens de vrouw van Beentjes was dit geen prettig mens en bestond er spanning tussen haar man en de militair. Wat er precies is gebeurd, is altijd onduidelijk gebleven (1*). Het slachtoffer werd overgebracht naar het Rode Kruisziekenhuis in Beverwijk, waar hij om kwart over twaalf 's nachts aan zijn verwondingen bezweek.
(1*) Volgens een andere lezing, afkomstig uit het boek 'Beverwijk's zwarte jaren', had Beentjes na sluitingstijd een Duitser geweigerd bier te schenken. De horecabezoeker had dat niet geaccepteerd en de caféhouder doodgeschoten.

Begraven op het Rooms-Katholiek Kerkhof in Velsen-Noord.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Site oorlogsslachtoffersijmond.nl; Jan Camfferman, Beverwijk's zwarte jaren; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 106/1941 gemeente Velsen en 43/1941 gemeente Beverwijk; site genealogieonline.nl (stamboom Van Rijn).