Wo2Slachtoffers.nl

Elling, Marinus Antonius Franciscus

Geboortedatum:
23 juni 1923 (Halsteren)
Overlijdensdatum:
1 november 1944 (Halsteren)

Biografie

Woonde in Lepelstraat. Zoon van Martinus Elling (3 augustus 1881 Halsteren - 20 februari 1949 Halsteren) en Petronella Bastiaanse (30 september 1882 Halsteren). Ongehuwd. Elektricien. Rooms-Katholiek. Lid verzet. Hij was actief voor de Ordedienst Halsteren. Op 1 november 1944 dekte Rini Elling, die een verzetsband om zijn linkerarm had, bij de Oud-Glymes Polder bij Lepelstraat de aftocht van een paar medeverzetsmensen. Een Duitse eenheid van de Kampfgruppe Chili (1*) ontdekte hem en nam hem gevangen. De twee voorgaande dagen had de eenheid in gevechten met de Ordedienst van Tholen in Oud- en Nieuw-Vossemeer zestien man verloren. Vermoedelijk was dit een belangrijke achtergrond van het brute Duitse optreden. Elling kreeg een nekschot, waardoor hij enige tijd later overleed. (2*) Zijn naam prijkt op de gedenksteen op de Sint-Martinuskerk in Halsteren en het Provinciaal Gedenkteken 'De Brabantse Soldaat' in Waalre.
(1*) Een compagnie van het Zesde Duitse Parachutisten Regiment.
(2*) Toen de Duitsers een tweede poging ondernamen om in Oud-Vossemeer te komen, gebruikten ze volgens de site Brabantse Gesneuvelden zelfs mannelijke inwoners van Nieuw-Vossemeer als menselijk schild.

Op 6 november 1944 begraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats in Lepelstraat, 3e klasse grafnummer 98.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Site brabantsegesneuvelden.nl met reactie Richard Binkhuysen; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 92/94 gemeente Halsteren); site tracesofwar.nl. Halsteren); site tracesofwar.nl.