Wo2Slachtoffers.nl

Mol, Hubertus Antonius Marie

Geboortedatum:
6 mei 1914 (Roosendaal)
Overlijdensdatum:
13 april 1943 (Hattingen, Ennepe-Ruhr Kreis, Noordrijn-Westfalen (Dld.))

Biografie

Woonde in Roosendaal. Zoon van koperslager/loodgieter Henricus Jacobus Johannes Mol (29 maart 1876 Roosendaal – 14 juni 1948 Roosendaal) en Maria Elisabeth Roovers (29 maart 1879 Roosendaal – 3 februari 1967 Roosendaal). Ongehuwd. Rooms-Katholiek. Kapelaan. Lid verzet. Toen hij dertien was, bezocht hij het Instituut St. Louis in Oudenbosch. Vanaf zijn veertiende was hij ingeschreven op het kleinseminarie Ypelaar in Breda, gevolgd door een opleiding tot diaken aan het grootseminarie Bovendonk in Hoeven. In mei 1940 is hij tot priester gewijd. Eind november van dat jaar werd hij benoemd tot kapelaan van de Quirinusparochie in Halsteren. Hij zette zich tijdens de oorlog in voor de katholieke jeugd. Zo gaf hij leiding aan de in 1942 door de Duitsers opgeheven katholieke jeugdbeweging Jonge Wacht en begon hij een niet bij de kultuurkamer aangesloten mondharmonicaclub. Ook had hij een radio, waarmee hij Radio Oranje beluisterde. Na verraad van een NSB'er volgde zijn arrestatie op 7 oktober 1942 in Halsteren. In Den Haag is hij veroordeeld voor luisteren naar Radio Oranje, voortzetting van verboden jeugdverenigingen en het helpen van onderduikers. Vanuit de strafgevangenis van Bochum, waar hij naar toe was gedeporteerd was, werd hij aan het werk gezet in Hattingen in de Henrichtshütte, een hoogoven voor het smelten van ijzeroer. Op 13 april 1943 is kapelaan Hubert Mol met een nekschot geliquideerd. De familie werd bericht dat hij aan een longaandoening was gestorven. Pas in 1990 bleek wat er in werkelijkheid was gebeurd. Zijn naam staat op het Provinciaal Gedenkteken 'De Brabantse Soldaat' in Waalre en de gedenksteen die is ingemetseld in de gevel van de Sint-Martinuskerk in Halsteren.

In eerste instantie is Mol ter aarde besteld in Hattingen. Twee maal werd zijn stoffelijk overschot herbegraven, eerst in 1951 in Roosendaal en dertig jaar later op het Nationaal Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak B, grafnummer 325.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Site Brabantse Gesneuvelden; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 7/1948 gemeente Halsteren); site tracesofwar.nl; site 4en5mei.nl.