Wo2Slachtoffers.nl

Kleinjan, Cornelis

Geboortedatum:
9 februari 1921 (Rotterdam)
Overlijdensdatum:
28 oktober 1944 (Chaam)

Biografie

Onbekend is waar hij woonde. In de overlijdensakte kan de aangever alleen zijn naam en leeftijd vermelden. De andere gegevens zijn hem niet bekend. Mogelijk is Rotterdam de woonplaats van Cor Kleinjan (1*), maar het kan ook Baarn zijn, waar zijn vader slechts enkele maanden later overleed. Hij was ondergedoken op de boerderij van Piet Oomen en Adriana – Naan – Adams in de buurtschap of het gehucht Snijders, B 109 (nu Kloosterstraat 19). Zoon van Cornelis Kleinjan (11 februari 1889 Vreeswijk – 22 december 1944 Lage Vuursche in gemeente Baarn) (2*) en Cornelia Knegt (20 april 1892 Kralingen/Rotterdam – 18 november 1977 Rotterdam). Kantoorbediende (site Brabantse Gesneuvelden)/technicus (Oorlogsgravenstichting, familiesite)/bedrijfsassistent (Erelijst der Gevallenen). Nederlands Hervormd. Lid van verzet. Het is niet geheel duidelijk waarom hij was ondergedoken. De reden kan zijn dat hij verzetsactiviteiten ontplooide. Het is ook mogelijk dat hij zich op deze wijze aan de Arbeidsinzet wilde onttrekken. Rond het middaguur van 28 oktober 1944 (3*) schoten Duitse militairen Kleinjan dood dichtbij een wegsplitsing in de buurt van landgoed Valkenberg (niet ver van zijn onderduikplek). 's Morgens had hij al onenigheid met Duitsers in het centrum van Chaam gehad. Later zou hij met een revolver op zich terugtrekkende Duitse militairen hebben geschoten (4*), waarop die het vuur beantwoordden. De naam van Kleinjan staat op het Provinciaal Gedenkteken 'De Brabantse Soldaat'.
(1*) In een reactie op de site Brabantse Gesneuvelden geeft G.J. Valckx aan dat het gezin Kleinjan op het Haringvliet in Rotterdam woonde.
(2*) De overlijdensakte van Kleinjan senior geeft Baarn als plaats van overlijden. Een familiesite meldt echter Lage Vuursche (klein dorp in de gemeente Baarn).
(3*) In de overlijdensakte is twaalf uur als tijdstip van overlijden opgenomen
(4*) G.J. Valkcx noemt dat een 'aannemelijke lezing'.

In eerste instantie werd hij begraven op het kerkhof van de Nederlands Hervormde Gemeente in Chaam. Later vond overbrenging van zijn stoffelijk overschot plaats naar het Nationaal Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak B, grafnummer 204.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Site Brabantse Gesneuvelden; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 22/1944 gemeente Chaam); site genealogieonline.nl (Wij zijn familie).