Wo2Slachtoffers.nl

Hermanni, Jan Siemen

Geboortedatum:
12 februari 1920 (Groningen)
Overlijdensdatum:
5 mei 1945 (Groningen)

Biografie

Woonde in Groningen, Celebesstraat 34a. Zoon van Jan Geert Hermanni (3 januari 1894 Groningen - 17 juli 1986) (1*) en Alida Geurts (2 juni 1895 Groningen - 6 maart 1979). Ongehuwd. Perser. Geen religie. Ex-soldaat, die onder meer deelnam aan gevechten in mei 1940 bij de Grebbeberg. Ex-dwangarbeider in het Duitse Kassel en voormalig concentratiekampgevangene. Op 5 mei 1945 ging hij naar zijn vriendin in de Folkingestraat. Plotseling kwam er een Canadese militair aan de deur. Volgens zijn broer Pieter met 'oorlogskolder in de kop'. Kort tevoren had deze soldaat tevergeefs geprobeerd een verpleegster te versieren en daarom was hij kwaad geworden. Hij stormde naar binnen en zette alle aanwezigen tegen de muur. Ineens vuurde hij een kogel af die Jan Siemen in de maagstreek trof. Ondanks snel vervoer naar een ziekenhuis bezweek hij aan het opgelopen letsel.

Mogelijk om de Canadese bevrijder te sparen is er een bericht in de toenmalige pers verschenen met kortheidshalve de volgende tekst: 'Ten gevolge van een explosie van een Duitse brisant handgranaat is een inwoner van Groningen om het leven gekomen. Ze speelden er mee in een achterkamer. Het slachtoffer trok de sluiting los met een nijptang. De linkerhand werd afgerukt en de man liep verwondingen op aan hoofd en buik. Hij was op slag dood.'
(1*) Brievenbesteller/medewerker agentschap voor een wasserij/
krantentbezorger/oevreur Grand Theateri in Groningen.

Jan Siemen Hermanni is begraven op de Zuiderbegraafplaats in Groningen. Overlijdensakte 1123 d.d. 9 mei 1945 gemeente Groningen.Bronnen: Archief Jack Kooistra. Nieuwsblad van het Noorden. Grafregister Zuiderbegraafplaats. Artikel Dagblad van het Noorden 2 mei 2020 (Frank von Hebel)


Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Frank von Hebel, 'Een Canadese soldaat doodde mijn broer', serie 75 jaar bevrijding Groningen, aflevering 18, Dagblad van het Noorden (in samenwerking met RTV Noord), 2 mei 2020 (het verhaal van Pieter Hermanni is opgenomen in het boek Stemmen van de bevrijding, 75 jaar vrijheid in Groningen); Archief Jack Kooistra; site wiewaswie.nl.(waaronder overlijdensakte 1123 d.d. 9 mei 1945 gemeente Groningen); Grafregister Zuiderbegraafplaats; site graftombe.nl.