Wo2Slachtoffers.nl

Scheenaard, Jacobus Petrus

Geboortedatum:
30 mei 1914
Overlijdensdatum:
25 januari 1945 (Leidschendam)

Biografie

Woonde in Leidschendam, Venestraat. Zoon van wagenmaker Johannes Theodorus Scheenaard (11 september 1879 Rijnsaterwoude 12 september 1943 Leidschendam) en Johanna Maria Berg (10 augustus 1882 Zoeterwoude 21 november 1950 Voorburg). Gehuwd met Johanna Cornelia van Veen. Het echtpaar had twee kinderen. Zijn vrouw was in verwachting van een derde kind. Knecht bij A. Massaar. Rooms-Katholiek. Tijdens een razzia in Leidschendam op dinsdagmorgen 23 januari 1945 probeerde Scheenaard uit zijn woning te vluchten. Hij werd echter neergeschoten door een van de Duitse militairen, die achter de huizen van de Venestraat op wacht stonden (1*). In eerste instantie mocht een buurman, die hem zag vallen, niet naar hem toe gaan, maar na enig aandringen werd toch toegestaan dat hij naar zijn woning werd gebracht. De gealarmeerde arts kon niets meer voor hem doen, De eveneens gewaarschuwde pastoor bediende hem. De naam van Scheenaard staat op het Monument voor Vrede en Vrijheid in de Stiltetuin in park Sijtwende aan de Rodelaan te Leidschendam.
(1*) Op grond van de huidige gegevens is niet duidelijk, waarom de overlijdensakte in de gemeente Voorburg is opgemaakt.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Jan A. Boven, Anne Evert Jacobs en vele anderen, 70 jaar vrede en vrijheid, reeks Historisch Voorburg, jaargang 21, nrs. 1 en 2, Historische Vereniging Voorburg, 2015; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 54/1945 gemeente Voorburg); site genealogieonline.nl (stamboom Wielart/stamboom {van} Blokland{er}); Lijst namen oorlogsslachtoffers op het Monument voor Vrede en Vrijheid, site historischeverenigingvoorburg.nl; site 4en5 mei.nl.