Wo2Slachtoffers.nl

Zalm, van der, Andreas Alphonsus

Geboortedatum:
1909 (Veur)
Overlijdensdatum:
16 februari 1945 (Leidschendam)

Biografie

Woonde in 's-Gravenhage. Zoon van Johannes van der Zalm (16 oktober 1879 Stompwijk) en Adriana Maria van Wees (24 september 1875 Tilburg 26 februari 1956 Leidschendam). Gehuwd met Janna Adriana Boot. Grondwerker. Op 16 februari 1945 voer de 35-jarige Van der Zalm samen met zijn broer op een schip ter hoogte van de Lammebrug richting Leiden, toen een kogel hem in de duisternis trof. Vermoedelijk was dat een verdwaalde kogel. Het boek '70 jaar vrede en vrijheid' meldt dat Van der Zalm het laatste Leidsendamsche oorlogsslachtoffer (1*) was dat door de Duitsers werd doodgeschoten. Zijn naam staat vermeld op het monument voor Vrede en Vrijheid in park Sijtwende te Leidschendam.
(1*) Volgens zijn overlijdenakte woonde hij in 's-Gravenhage. Opgemerkt moeten worden dat Van der Zalm mogelijk was ondergedoken en in de bezettingstijd gaf een onderduiker de adreswijziging uiteraard niet door aan de gemeente waar hij was ondergedoken.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Jan A. Boven, Anne Evert Jacobs en vele anderen, 70 jaar vrede en vrijheid, reeks Historisch Voorburg, jaargang 21, nrs. 1 en 2, Historische Vereniging Voorburg, 2015, pag. 143; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte A2018/1945 gemeente 's-Gravenhage; site genealogieonoline.nl (genealogische gegevens Tilburg/Goirle e.o.); site genver.nl (familysearch.org). Lijst namen oorlogsslachtoffers op het Monument voor Vrede en Vrijheid, site historischeverenigingvoorburg.nl; site 4en5 mei.nl.